30 juli 2007

Dagens

Respekt: respek't -en (fra lat. 'det å ta hensyn', av respicere 'se tilbake') aktelse, ærbødighet, lydighet ha stor r- for en / sette seg i r- (NORSK ORDBOK)

Ordet bygger på to varianter av samme latinske verb: "spici" og "spectare". Begge varianter av verbet har grunnbetydningen "å se, å skue noe fremfor seg". Med prefikset "re-" foranstilt verbet får vi "respici" eller "respectare", og vi kjenner nå igjen vårt norske verb: "respektere", som betyr: "å se om igjen, se påny". Når vi tolker denne ordbetydningen kan vi oppleve at 'respekt' dreier seg om å vise en høyt utviklet evne til å kunne ta et skritt til siden og se om igjen på vår egen måte å se på, se om igjen på egen synsevne, lytteevne, akseptasjonsevne og forståelsesevne.

Å respektere noen vil da kanskje si å lytte til, observere, akseptere og forstå et annets menneskes situasjon, synspunkter, følelser eller hva det måtte være -
å vise respekt handler blant annet om å godta at vi er ulike og ta hensyn til andres situasjon. Evner vi å vise at de(-n) andres særtrekk og oppfatninger, livvsituasjon og valg er like bra som egne, selv om de er forskjellige, er vi på god vei til å vise respekt.

Ingen kommentarer: